Odla med returvärme : Tillvaratagandet av returvärme för uppvärmning av en odlingsenhet - Reimhagen, Johan (Luleå tekniska universitet, Energivetenskap, 2020)
Norrbotten är ett län med stora ytor och en liten befolkning. Regionen är dock långt ifrån att vara självförsörjande på livsmedel. Detta beror till stor del på det karga klimatet som inte tillåter god skörd av många stapelvaror. Detta förvärras av att det finns ett ointresse att producera livsmedel hos befolkningen i övrigt. För att ändå kunna föda befolkningen måste hundratusentals ton livsmedel importeras varje år, inte bara från övriga Sverige utan också resten av Europa och världen. Samtidigt finns det många stora industrier i länet och nästan varje större tätort har ett fjärrvärmesystem. Dessa anläggningar producerar stora mängder restvärme som till viss del tas tillvara på, men mycket går till spillo. I Luleå Energis fall är nästan all fjärrvärme producerad av restgaser från SSABs ståltillverkning, vilket innebär att värmen redan är en form av restenergi. Luleå Energi har en ambition att bidra till att restvärme nyttjas ytterligare i samhället än den redan görs, en idé är att använda den till odling. Under hösten 2019 utfördes ett examensarbete på Luleå Energi, där designen för en lämplig odlingsenhet togs fram. Det är från denna odlingsenhet som detta examensarbete tar avstamp. Energiberäkningar och diskussion med sakkunniga visar att det är möjligt att nyttja lågvärdig värme till odlingsenheten. Det kräver heller inte några komplicerade värmekomponenter för att uppnå en god uppvärmning. Implementering av returvärmebaserad uppvärmning i en odlingsenhet som ställs upp centralt i Luleå tätort hoppas väcka intresse hos befolkningen till odling, men även nyttjande av restvärme då odlingsenheten tar sin värme från fjärrvärmereturen. Odlingsenheten är alltså ämnad att tackla två problem med livsmedelsförsörjningen, dels ointresset samt det karga klimatet. En livscykelanalys visar att odlingsenheten även är hållbar på andra sätt, då den kräver mindre resurser och kortare transportsträckor, däremot är koldioxidutsläppen något högre. Effekten av att odlingsenhetens nyttjande av fjärrvärmereturen skulle sänka dess ...