Laddbarhet och borrhålsstabilitet i produktionsborrhål - Kiirunavaara gruva - Lundin, Marcus (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2020)
Vid laddning av produktionsborrhål i Kiirunavaara gruva (KUJ) uppstår ofta problem med att nå botten av borrhålen, vilket medför att laddbarheten minskar. En låg laddbarhet i produktionsborrhålen leder till en försämrad fragmentering, lossbrytning av malmen och störningar i det efterföljande gravitations- och produktionsflödet. Problem med låg laddbarhet kan bero på olika faktorer såsom igensatta borrhål på grund av lösa stenar, kross-, sprick- och lerzoner. Till detta tillkommer även s.k. grottor och skjuvade borrhål. Syftet med arbetet har varit att utreda laddbarhetsproblematiken åt LKAB i Kiruna och föreslå åtgärder för att förbättra laddbarheten. Arbetets omfattning har varit att uppskatta fördelningen av problem i olika områden och vilken typ av problem som orsakar en försämrad laddbarhet. Arbetet omfattar även en bedömning på hur laddbarheten påverkas av brytningsfrontens läge, utreda hålrensningens effektivitet och vilka problem som leder till att hålrensning måste utföras. Studien omfattar även att bedöma när skjuvning av borrhålen inträffar och utreda om problem med skjuvade borrhål tenderar att öka när brytningen fortskrider djupare ner. Till hjälp att få klarhet till dessa frågeställningar, så har förundersökningar och borrhålsfilmningar utförts som en del av denna studie. Förundersökningarna har omfattats av att undersöka produktionsområden, följa upp dokumenterad information om genomförd hålmätning, hålrensning och laddning samt följa upp laddbarhet och hålrensning från 2018 för att utvärdera hålrensningens effektivitet. Borrhålsfilmningarna har delats in i tre kategorier; upprepad filmning av borrhål, filmning av borrhål i områden där produktion ej har påbörjats eller påbörjats samt filmning av borrhål som har bedömts av laddpersonal att hålrensning bör göras. Resultaten från förundersökningarna visar att de problem som främst medför en försämrad laddbarhet är borrhål som satt igen och måste hålrensas. Igensatta borrhål som måste hålrensas tenderar att öka med djupet och uppstår främst efter att ...