Utifrån vilka normer utformar vi vårt transportsystem? : Jämställdhetens betydelse för beslut om hållbar transport i kommuner - Malm, Hanna (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2020)
Det transportsystem vi har idag är till stor del uppbyggt kring bilen, vilket har blivit problematiskt av miljömässiga skäl. Men även ur bland annat jämställdhetssynpunkt, främst eftersom män kör och äger bil i större utsträckning. Kvinnor reser statistiskt sett mer hållbart, så ett hållbart transportsystem är i många avseenden lika med ett jämställt transportsystem. Det finns även skillnader i attityd mot miljövänliga trafikslag mellan kvinnor och män, där kvinnor är mer positiva till åtgärder för miljön. I detta examensarbete har tesen om huruvida jämställdhet bland beslutsfattare har betydelse för beslut om hållbar transport i kommuner testats. Arbetet har undersökt om det finns ett samband mellan operationalisering av mål om hållbar transport och representation i kommunfullmäktige (KF), kommunstyrelse (KS) och nämnder med ansvar för transport, både bland alla ledamöter samt i presidiet (ordförandeposter). Arbetet har bestått av en litteraturstudie, en kvalitativ studie samt en kvantitativ studie. Den kvalitativa studien har bestått av granskning av tre utvalda kommuner i form av dokumentgranskning samt intervjuer med tjänstepersoner på kommunerna. Luleå kommun, Örebro kommun och Malmö stad valdes att granska främst baserat på deras aktiva arbete med jämställdhet och hållbar transport. Utifrån granskningen framgår det att ekologisk hållbarhet nämns i nästan alla dokument och det är generellt ett stort fokus på mål och åtgärder för ökad hållbarhet. Koppling till jämställdhet är inte lika tydlig eller frekvent, men finns i enstaka fall. Utifrån litteraturgranskningen och den kvalitativa studien kunde fyra områden identifieras som senare analyserades statistiskt i den kvantitativa studien: hastighet, parkering för bil, drift och underhåll för oskyddade trafikanter samt investeringar i cykelinfrastruktur. Områdena valdes dels för att det finns attitydskillnader mellan kvinnor och män samt att områdena kan kopplas till hållbar transport. Data samlades in för alla Sveriges kommuner, dels om representation i ...