Undersökning av möjlighet till underjordisk vattenrening : En förstudie av kväverening med flytande våtmarker - Hjulfors, Jenny (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2020)
Gruvföretaget LKAB driver en järnmalmsgruva i Kiruna och bryter idag malm mot huvudnivån på 1365 meters djup. På grund av djupet tränger stora mängder grundvatten in i gruvan och detta vatten måste pumpas bort för att produktionen ska kunna fortsätta. Vattnet blir under sin väg genom gruvan för-orenat av bland annat sprängmedelsrester såsom kväveföreningar och behöver därför renas. I dagsläget renas vattnet genom ett sandmagasin och en klarningsdamm men denna metod renar endast små mängder av de kväveföreningarna som finns. För att rena vattnet från kväve har försök med att placera kvävereducerande växter i recipienten genomförts. Försöken visar på goda resultat men problemet kvarstår då växtsäsongen är så pass begränsad i det nordliga klimatet. En idé som framkommit är att flytta växtligheten och reningsprocessen ner i gruvan där temperaturen är konstant för att på så sätt kunna reducera kväve året runt. Detta examensarbete har undersökt om denna idé är genomförbar och vad som krävs för att växter ska kunna leva i gruvan. Arbetet är avgränsat till kväve i vattnet och undersöker inte hur kväveupptagningsprocessena i växterna fungerar i klimatet under jord. Studien visar på goda förutsättningar för en kväverening i gruvan där redan befintliga bassänger kan användas tillsammans med växtbelysning för att ge växterna möjlighet att leva under jord. The mining company LKAB operates an iron ore mine in Kiruna and is currently mining towards the main level at the depth of 1365 meters. Because of the depth, large amounts of groundwater come into the mine and this water has to be pumped away for the production to continue. During its way through the mine, the water is contaminated by, for example, explosive residues such as nitrogen compounds which needs to be removed. The water is today cleaned by a tailing pond and a clarification pond, but this method removes only small amounts of the nitrogen compounds. In order to remove nitrogen from the water, experiments have been performed with nitrogen removal plants in the ...