Miljölagstiftningens betydelse för stora kunskapsintensiva investeringar - Pettersson, Maria; Söderholm, Patrik (Luleå tekniska universitet, Samhällsvetenskap, 2019)
I den här studien analyserar vi hur miljöprövningen kan utformas för att driva på miljöarbetet vid etableringen av stora kunskapsintensiva investeringar (SKI), utan att äventyra konkurrenskraften. Frågan är central eftersom miljöprövningen ofta är ett viktigt ramvillkor vid SKI. Studien visar att en planerad lokalisering, tydliga riktlinjer för miljöprövning av nya verksamheter och bättre förutsättningar för en kontinuerlig miljöanpassning är viktiga faktorer. Studien utgår från tidigare forskning och egna fallstudier av tre SKI-relaterade verksamheter: Facebooks datacenter i Luleå, Northvolts batterifabrik i Skellefteå och Preems raffinaderi i Lysekil.