CA UIM : Övervakning för Sametingets nätverk - Sandberg, Oskar; Nutti, Kenneth (Luleå tekniska universitet, Institutionen för system- och rymdteknik, 2019)
Det globala konsultföretaget CGI är leverantör för Sametingets nätverk. Behovet av en förbättrad övervakning på Sametingets nätverk efterfrågades av CGI. Genom att förnya och förbättra övervakningen säkerställs en snabbare felsökning och en högre tillgänglighet. Plattformen som skulle användas för att förverkliga målet heter CA Unified Infrastructure Management (CA UIM). Eftersom slutprodukten skulle övervaka en skarp miljö så började arbetet med att upprätta en testmiljö där experiment kunde utföras. En liten del av arbetet bestod av att kartlägga det nätverk som skulle övervakas. Det huvudsakliga arbetet gick ut på att lära känna programvaran. UIM bygger på att prober utför insamling av data som sedan transporteras vidare till en gemensam databas för den specifika domänen. Databasen kan i sin tur leverera data till exempelvis dashboards på front-end sidan. Följande prober har använts i vårt arbete: Net_Connect – Använder ICMP för att bekräfta en enhets tillgänglighet. Interface_Traffic - Övervakar nätverkstrafiken med SNMP-agenter. CDM - Ansvar för övervakningen av CPU, disk och minnesutnyttjande på servrar. Efter att designen av våra dashboards var färdigställda och övervakningen fungerade så gick vi över till den skarpa miljön och upprättade samma koncept där. Arbetet presenteras sedan för CGI i Kiruna med positiva reaktioner.