Metoder för inventering av väg : Vid Ramböll Sverige AB - Huang, Mingjiao (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2019)
Detta examensarbete har utförts på uppdrag av Ramböll RST i Luleå. Syftet har varit att beskriva metod och process för arbetet med väginventering. Det har lagts särskild vikt vid att beskriva för- och nackdelar med nuvarande metoder. Syftet med inventering är att klargöra det fysiska och funktionella tillståndet hos vägen och dess sidoområde. Inventering är underlag för planering och genomförande av åtgärder som erfordras för att säkerställa att kraven uppfylls på både kort och lång sikt. Inventeringen avser att identifiera homogena delsträckor för att möjliggöra projektering av lämplig åtgärd. (VVMB120 Inventering och värdering av befintlig väg, 2009) RST avdelning på Ramböll erbjuder en underhållsutredning som redovisar en detaljerad bild av tillståndet på gator, vägar och GC-nät. Resultatet ger politiker och tjänstemän ett viktigt underlag i budgetarbetet. Underhållsutredningen gör att insatserna kan optimeras för att ge största effekt och bästa funktion per satsad skattekrona. Företaget har som målsättning att deras metoder för inventering ska vara ledande i Sverige. Arbetet med inventering kan utföras ekonomiskt och effektivt med aktuella metoder, men det finns begränsningar hos nuvarande metoder som påverkar arbetets kvalitet. I detta examensarbete har jag behandlat:  Processen för arbete med inventering  Vad innebär arbetet med inventering  Vilka metoder har Ramböll RST för att utföra inventering I rapporten utreds för- och nackdelar med de aktuella metoderna. Det finns även en diskussion om hur inventeringen kan göras på kortare tid och ändå bevara hög kvalitet. Min förhoppning är att denna rapport kan vara underlag för en positiv utveckling av arbetet.