Butik eller Internet? : En kvantitativ studie om var studenter väljer att handla - Lidén Lindbäck, Mattias (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2019)
Användandet av internet och e-handel har ökat de senaste åren då butiker idag behöver konkurrera med både andra butiker samt internet. Idag är det allt vanligare att konsumenter handlar sina varor via internet med tanke på utvecklingen och den allt större möjligheten att använda sig av internet vart som helst och när som helst. Studenter använder bland annat e-handeln för att köpa den studentlitteratur de behöver och har även datorer då de utför sina uppgifter, vilket ökar tillgängligheten till e-handeln. I denna studie undersöks vilka faktorer som bidrar till att studenter väljer att handla sina varor via internet istället för i fysiska butiker. Resultatet av denna studie bygger på en kvantitativ forskningsmetod där webbenkäter använts för insamling av data riktad till studenter vid Luleå Tekniska Universitet. Faktorer som tillit till återförsäljaren är viktig enligt mängder av forskning och var även viktigt bland studenter då detta minskar känslan att riskera exempelvis sin ekonomi. Samtidigt som återförsäljaren användning av ’cookies’ i marknadssyfte inte bedöms vara ett problem bland studenter då detta inte medförde någon minskning i sökandet efter information. Bland studenterna visade det sig även att faktorer som utbud, bekvämlighet och tidsbesparande var de faktorer som bidrog till största delen av varför e-handel föredras framför handel i butik. Detta då ett ökat utbud ökar möjligheten till att testa sig fram mellan olika stilar och på så sätt framhäva sig själv, samtidigt som studenterna även menar att det är viktigt att återförsäljaren har fria returer och säkerbetalning. Trots dessa faktorer råder det skilda meningar om studenter föredrar att handla över internet eller i butik.