Guide för utformning av busshållplatser - Norberg, Jacob (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2019)
Större delen av världens befolkning har någon gång sett eller kommit i kontakt med en busshållplats. En busshållplats är där bussen svänger in för att plocka upp eller släppa av passagerare. Dessa hållplatser finns i flera olika former med olika attribut. Denna rapport riktar sig mot utformningen och projekteringen av busshållplatser. Det beskrivs här vilka busshållplatsens attribut är och vilka olika typer av busshållplatser det finns i infrastrukturen. Syftet med denna guide är att den ska vara lätt att förstå och ge en tydlig bild hur busshållplatser ser ut. Med hjälp av denna guide kan man som projektör eller bara intresserad i ämnet få insikt i hur arbetet kring busshållplatser fungerar. En busshållplats kan förekomma på ett statligt, kommunalt eller enskilt vägnät. Det finns hållplatser och hållplatslägen. En hållplats är alla hållplatslägen samlade inom ett område. Ett hållplatsläge är där bussen svänger in för på- och avstigning. Detta system används för att med enkelhet hålla reda på hållplatsernas data, då alla hållplatslägen har samma data när de befinner sig i samma hållplats. Busshållplatser skiljer sig åt i tätortsmiljö och landsbygdsmiljö. I tätorter används stopphållplatser. Dessa ger bussen ökad prioritet i trafiken och är utformade så att trafiken bromsas upp eller stannar när en skymmande buss står på hållplatsen. På landsbygden är det viktigt att trafiken kan passera buss på hållplats ostört och trafiksäkert. På landsbygden är hastigheten betydligt högre och därför måste vägarna utformas så att olycksrisken minskar och tryggheten ökar. Porsö Centrum hållplats tas upp som ett exempel av en närliggande och modern busshållplats. Denna hållplats ligger mitt mellan Luleå Tekniska Universitet och ICA Porsön. Ombyggnationen och omplaceringen av denna hållplats gjordes 2018 och är därför aktuell i ämnet.