Digitala hjälpmedel eller inte? : Gymnasieelevers åsikter om digitala hjälpmedel och hur det används i matematikundervisningen - Bylund, Ronny (Luleå tekniska universitet, Institutionen för konst, kommunikation och lärande, 2019)
Denna studie syftar till att visa hur digitala verktyg används i gymnasiet inommatematikundervisningen, både utav lärare och elever i norra Sverige. Ytterligare undersöksäven elevernas åsikter om dess användning samt om de anser att det underlättar derasinlärningsprocess kring matematik eller inte. Detta har gjorts med hjälp utav en enkätstudie,SAMR-modellen och förväntan-värde teorin. Totalt deltog 102 elever i undersökningen.Resultaten visar att det inte finns några uppenbara för- eller nackdelar när elever använderdigitala hjälpmedel. Elever tycker dock att dess användning är bra inommatematikundervisningen, men främst när läraren använder sig utav det. Läraren använderfrämst digitala verktyg i sina genomgångar och för att visa hur det skall användas, elevernaanvänder det främst när läraren säger till dem att göra det, på prov och för att lösa svårauppgifter som de inte kan lösa med hjälp utav papper och penna ännu. This study aims to show how digital tools are used in upper secondary school duringmathematics education, both by the teachers and the students in the northern parts of Sweden.Furthermore, student opinions of how these tools are used and whether the students think thisusage makes mathematics easier for them is also studied. This has been done through a surveythat makes use of a questionnaire together with the SAMR-model and the expectancy-valuetheorem. A total of 102 students took part in this study. The results show that there are noobvious benefits or disadvantages when the students themselves make use of digital aids.However, the students think that the use of digital tools are good in mathematics, but thebenefits mostly come from the teachers use of it. This study shows that the teachers mostlyuse these tools during their lectures or to show how it’s used. The students mostly use it whenthey’re told to by the teacher, during exams or to solve difficult assignments/problems thatthey haven’t learned to solve with pen and paper yet.