Utvärdering av brandtekniska egenskaper för självbindande bokfaner : Baserat på tester i konkalorimeter - Zetterström, Sebastian (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2019)
Sammanfattning I detta arbete redovisas resultatet från experimentella studier utförda i en konkalorimeter. Materialet som har undersökts består av sammanpressade fanerskivor av bokträ som har pressats under konstant tid och tryck, medan temperaturen varierats. Fanerskikten har då visat sig bindas samman utan några som helst tillsatser. Tekniken för framställandet av skivorna har utvecklats av Carmen Cristescu vid avdelningen för Träteknik på Luleå tekniska universitet. Genom att variera temperaturen uppvisar de färdiga skivorna olika egenskaper, som exempelvis högre sammanbindande förmåga när temperaturen höjs till 250°C. Syftet med detta arbete är att undersöka dessa fanerskivors termiska egenskaper som huvudsakligen består av tid till antändning och avgiven värmeeffekt. Antändningstiden har även jämförts med handberäkningar. Data från experimentet har sedan jämförts med data från andra studier för liknande produkter som exempelvis plywood och LVL skivor (fanerlaminatträ), som innehåller bindemedel i form av lim. Resultatet i denna studie tyder på mindre inbördes skillnader mellan fanerskivorna som pressats under olika temperaturer. Studien visar inte heller några större skillnader mot de andra jämförda trämaterialen. Okulära iakttagelser under experimentet indikerar dock skillnader för de sammanbindande egenskaperna när fanerskivorna utsätts för hög temperatur i experimentet. Då fanerskivorna i studien uppvisar likvärdig värmeutveckling som exempelvis plywood så är det rimligt att anta att samma användningsområde kan rekommenderas. I rapporten kommer skivorna för enkelhetens skull att benämnas låg, medium och hög densitet. Detta eftersom de olika pressningstemperaturerna (200, 225 och 250°C) som använts vid framställningen, gav skivorna olika densitet med medelvärden på 745, 823 och 1045 kg/m3. Abstract This study describes an attempt to determine and evaluate the thermal properties of self-bonding beech veneer. These properties mainly consist of time to ignition and rate of heat release. The determination ...