"Hallå, vi här då! Kom hit och hjälp oss!" : En sociologisk studie om produktionsanställdas upplevelse av jämställdhet inom tung industri - Moritz, Emilia (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2019)
Denna studie har med ett sociologiskt perspektiv ämnat undersöka hur upplevelsen av jämställdhet ser ut bland produktionsanställda inom den starkt mansdominerade stålindustrin. Det studerade företaget är SSAB som är ett svensk-finskt stålföretag vilka är specialiserade på utveckling och tillverkning av höghållfasta stål. Årligen har företaget en produktionskapacitet om cirka 8,8 miljoner ton på sina produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. År 2018 omsatte företaget 75 miljarder kronor. Av SSAB:s cirka 14 300 anställda runt om i världen så är 81 procent män, vilket inte gör företaget unikt sett till könsfördelningen inom stålindustrin. SSAB arbetar aktivt med att försöka förändra dessa siffror genom att rekrytera fler kvinnor. Detta som ett led i företagets långsiktiga jämställdhetsmål med tron på att kunna skapa en bättre prestationskultur och bättre kunna tillgodose kundernas behov genom en jämnare könsfördelning. Syftet med studien var att undersöka hur produktionsanställda upplever jämställdhet på arbetsplatsen. Detta gjordes genom kvalitativa semistrukturerade intervjuer med produktionsanställda på SSAB:s koksverk i Luleå. Resultatet tyder på att den upplevda jämställdheten bland de anställda främst handlar om att företaget rekryterar fler kvinnor och att det synliga därför blir hur fler kvinnor tillträder arbetsplatsen. Detta uppfattades av en del vara ett uttryck för att SSAB kvoterar kvinnor till företaget. Därför upplevdes detta jämställdhets initiativ vara negativt eftersom kompetens och kvalifikationer åsidosatts enligt anställda. Det efterfrågades även initiativ rörande förändringar av attityder, normer och värderingar, vilka ansågs ha inverkan på rådande arbetsplatskultur som under lång tid formats av män. Arbetsplatskulturen och jargongen uppfattades av många som hård, men samtidigt rolig och grunden för trivsel bland de anställda. Däremot uppfattades den även som gränslös och att en minskad chefsnärvaro på grund av en tidigare omorganisation kunde vara grunden till den upplevelsen vilket ...