ATT SÅ ETT FRÖ : De digitala verktygens betydelse i förskolan - En studie om pedagogers förhållande till digitaliseringen - Nilsson, Alice (Luleå tekniska universitet, Pedagogik, språk och Ämnesdidaktik, 2019)
Studiens syfte är att få en inblick i hur förskollärare beskriver användandet av digitala verktyg i förskolan och vad dessa verktyg kan få för betydelse för barns utveckling och lärande. Det sociokulturella perspektivet utgör studiens valda teoretiska utgångspunkt. Kvalitativa intervjuer med sju förskollärare på fem olika förskolor i ett samhälle i norra Sverige har genomförts och dokumenterats via ljudinspelning och anteckningar. Transkribering och analys av intervjuerna kom att synliggöra vissa återkommande teman som kom att bli relevanta aspekter att ta hänsyn till och diskutera kring. Resultatet av studien visade på en övergripande positiv bild av digitala verktyg i förskolan men även vikten av att förhålla sig kritisk och använda dem med försiktighet, att inte låta det ena ta över det andra. Majoriteten av förskollärare var överens om att de digitala verktygen möjliggjorde lärande och utveckling i form av den variation av lärande som digitala verktyg kan föra med sig, samt de många samtal och reflektioner som dokumentation kan föra med sig. Utifrån resultatet dras slutsatsen att digitala verktyg och dess användning i förskolan baseras på förskollärares egna intresse för dessa och speglar därmed barns villkor att möta och utforska dess möjligheter.