Effektiviserad inlagring för ökat kapacitetsutnyttjande : En fallstudie vid Piteå Hamn - Brunström, Jenny (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2019)
Under första kvartalet 2018 ökade industrins totala lager med 8,2 miljarder kronor, vilket motsvarar en uppgång med 3,5 volymprocent. Statistik gällande pappersindustrin visar också en tydlig produktionsökning under 2018. Den ökade lagervolymen kan därför förklaras av en ökad efterfrågan. Den andra möjliga orsaken till en ökning av lager kan bero på att företaget vill ge slutkunden bättre service och tillgodose kundens behov när efterfrågan inträffar. I Europa går utvecklingen mot en ökad centraliseringsgrad gällande antal lager vilket kan ses som ett arbete i att effektivisera ett företags verksamhet. Genom att använda sig av få lager kan företag samla större volymer gods på ett och samma ställe, vilket medför att investeringar kan göras i syfte att effektivisera lagerhållningen. Piteå Hamn är ett bolag som äger, förvaltar och utvecklar infrastrukturen inom Piteå Port & Hub. Infrastrukturen består av kajer för godslastning och ett flertal magasin för mellanlagring av gods. År 2005 investerade Piteå Hamn 34 800 000 kr föratt bygga ett nytt magasin. Det nybyggda magasinet har en area på 11 000 m2 och för närvarandeär cirka 61 procent av den totala ytan uthyrd till tre olika aktörer. Piteå Hamn upplever dock att ytan inte används effektivt och vill därför ta reda på vad den faktiska nyttjandegraden är i magasinet. Studien syftar därför till att besvara forskningsfrågan ”Vilka förbättringar kan genomföras i lagerlayouten för att öka kapacitetsutnyttjandet?”. Nyttjandegraden har beräknats på det gods som upptar den största andelen lagringsyta i magasinet, vilket utgörs av Kraftliner på rulle. Kraftliner är stora pappersrullar som slutligen ska användas för att göra wellpapp och olika kartonger. Rullarna produceras i tre olika diametrar och höjden på rullarna varierar beroende på kundorder. För att kunna beräkna nyttjandegraden behövde lokalen först mätas upp, vilket resulterade i en CAD-ritning. Vidare gjordes ett flertal intervjuer för att erhålla information om godset och vilka krav som finns ställda gällande ...