Jämställdhetsintegrering genom målstyrning inom kommunal verksamhet : En fallstudie på Luleå kommun - Eliasson, Emma; Wiklund Wårell, Amanda (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2019)
Jämställdhet är ett omdebatterat ämne som får allt mer uppmärksamhet i dagens samhälle och blivit en allt viktigare del av den svenska politiken. För att arbeta för jämställdhet har Sveriges regering beslutat att ha jämställdhetsintegrering som strategi. 2013 skrev Luleå kommun under den europeiska deklarationen för jämställdhet (CEMR-deklarationen) vilket innebär ett tydligt engagemang för att arbeta mot att bli en jämställd kommun. Examensarbetet syftar till att skapa förståelse för hur en kommunal verksamhet tillämpar målstyrning för att integrera jämställdhet i organisationen och hur målstyrning i praktiken används ur ett vertikalt perspektiv. För att besvara studiens syfte har en fallstudie på Luleå kommun genomförts, där fem anställda på olika hierarkiska nivåer inom kommunen deltagit i intervjuer. Utöver intervjuer har interna styrdokument studerats. För att vidare besvara våra forskningsfrågor har begreppen anpassning- och omvandlingstolkning använts för att skapa förståelse för jämställdhetsarbetet. Uppsatsen bygger på en deduktiv metod med induktiva inslag där tidigare forskning kring jämställdhetsintegrering använts för att förstå det empiriskt insamlade materialet. Resultatet från studien visar att Luleå kommuns styrdokument huvudsakligen förhåller sig till anpassningstolkning med fokus på kortsiktiga mål. Resultatet visar också att samspelet mellan de organisatoriska nivåerna inte ger rätt förutsättningar för jämställdhetsarbetets vertikala resa. Resultatet visar att medvetenhet kring att omvandlingstolkningen finns, men att arbetet idag främst handlar om att synliggöra obalanser och reglera omedelbara orättvisor med fokus på anpassningstolkning. Uppsatsens slutsats är att den kunskap inom ämnet stannar högt upp i organisationen vilket medför att jämställdhetsarbetet huvudsakligen innefattar anpassningstolkningen. Studien visar att styrning mot jämställdhet är komplex och att målstyrning medför att jämställdhetsintegrering huvudsakligen tolkas utifrån anpassningstolkning. Avslutningsvis konstateras ...