Arbetsterapeutiska insatser i rehabiliteringsprocessen för individer med utmattningssyndrom och stressrelaterad psykisk ohälsa och dess effekt på återgång i arbete - en litteraturstudie - Eriksson, Maria; Gabrielsson, Jonathan (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsovetenskap, 2019)
Syftet med litteraturstudien var att undersöka när arbetsterapeuten blir involverad i den arbetslivsinriktade rehabiliteringen för individer som är sjukskrivna till följd av utmattningssyndrom och stressrelaterad psykisk ohälsa, hur arbetsterapi tillämpassamt vilken effekt arbetsterapeutiska insatser har på klientens återgång i arbete. Insamlingen av data gjordes genom sökningar databaserna CINAHL, PsycINFO, Cochrane, PubMed, SveMed+ samt Amed via Luleå tekniska universitetsbibliotek under perioden februari till mars 2019. Totalt valdes tio artiklar ut för att ingå i studien. Resultatet visar att ingen av studierna med tydlighet när arbetsterapeuten blev involverad i klientens arbetslivsinriktade rehabilitering. Resultatet gällande hur arbetsterapi tillämpasför klientgruppen visade generellt att arbetsterapeuten själv eller i multidisciplinära team utför interventioner riktade mot aktivitetsbalans och att det sker främst i kontexten svensk primärvård och rehabiliteringskliniker. Effekterna av de arbetsterapeutiska insatserna på klientens återgång i arbete presenteras endast i tre studier och sammantaget visade resultaten på små effekter, samtatt evidensen som presenterades var låg eller måttlig. Författarnas slutsatser är att det saknas studier av högre evidensstyrka på området samt att den evidens som presenteras i studierna är bristfällig. Författarna konstaterar att det behövs mer forskning på ämnet och klientgruppen samt att de olika professionernas del i insatserna behöver tydliggöras för att det skall vara möjligt att urskilja betydelsen av arbetsterapi för återgång i arbete. The aim of the literature study was to investigate when the occupational therapist becomes involved in the work rehabilitation of individuals who are sick-listed as a result of exhaustion disorder and stress-related mental health, how occupational therapy is applied and what effect occupational therapy interventions have on the client's return to work. The collection of data was done by searching the databases CINAHL, PsycINFO, ...