Lech Maligranda – laureat Nagrody GłównejPTM im. Samuela Dicksteina za 2016 rok - Maligranda, Lech (Antiquitates Mathematicae, 2018)
Nagroda im. Samuela Dicksteina jest przyznawana za wybitne osiągniecia w dziedzinie edukacji matematycznej, popularyzacji i historii matematyki. Została ustanowiona w 1978 roku a pierwszym, który ją otrzymał był Stefan Straszewicz. W 2016 roku nagroda główną PTM im. Samuela Dicksteina został uhonorowany professor Lech Maligranda z Uniwersytetu Technicznego w Luleå (Szwecja) za wybitne osiągniecia w dziedzinie historii matematyki. The Samuel Dickstein’s prize is awarded for outstanding achievements in the field of mathematical education, popularization and history of mathematics. It was established in 1978 and the first one recognized by it was Stefan Straszewicz. In 2016, the Samuel Dicstein main PTM award was honored with Professor Lech Maligranda from the Technical University of Luleå (Sweden) for outstanding achievements in the history of mathematics.