Utveckling av ett verktyg för lossning och montering av masterpinne i larvkedja - Helme, Lisa; Halatchev, Linnea (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2019)
Detta är ett examensarbete på 15 högskolepoäng inom Teknisk design vid Luleå Tekniska Universitet. Arbetet har genomförts på uppdrag av Nevo Maskin AB som är en företag som utför reparationer och service av entreprenadmaskiner. Detta produktutvecklingsprojekt har genomförts i samarbete med Sigma Industry East North. Syftet med detta projekt är att förbättra och förenkla arbetet med en Trackpress. Arbetet ska göras säkrare, mobilt och mer ergonomiskt för användaren. En Trackpress används för att demontera och byta masterpinne i länken på larvkedjan på en grävmaskin. Detta arbete behandlar mellansegmentet (12-45 ton) av grävmaskiner. Verktyget som används på Nevo Maskin består av tre huvudsakliga delar: en bygel som läggs ovanpå bandet, en cylinder som expanderar med hjälp av tryckluft och en kompressor som styr tryckluften. Kompletterande delar måste användas mellan länken och cylindern för att den ska nå att pressa ut masterpinnen på länken. Verktyget väger 86 kg och kan inte hanteras av en person, utan ett lyfthjälpmedel måste användas. Ibland lyfts verktyget av två personer, men detta är ytterst oergonomiskt och medför stora risker för arbetsskador. För att förbättra detta verktyg har vi arbetat efter en designprocess där faser med förstudie, litteraturstudie, idéarbete och detaljutveckling genomförts för att utveckla ett koncept. I designprocessen som används i det här projektet är en av faserna idéarbete, där vi använt oss av workshops där medlemmarna skissar, diskuterar och skriver ned idéer som kommer fram. Genom att använda oss av olika metoder och olika grupper av människor i våra workshops kunde vi få flera infallsvinklar på problemet. Vidare har vi inom de olika faserna genomfört studiebesök, användarstudier, intervjuer, marknadsundersökning och kreativa metoder för att arbeta fram ett koncept som ritades upp i NX och Inventor. Resultatet är ett utvecklat verktyg kallat Masterpusher som består av tre delar. En ram uppbyggd av två parallella plåtar, med en platta baktill där cylindern placeras mellan de ...