Utbildning och forskning i världsklass vid LTU : Skandinaviens nordligaste tekniska universitet - Westerström, Göran; Elfgren, Lennart; Bernspång, Lars; Viklander, Maria; Olofsson, Thomas (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2004)
Luleå tekniska universitet startade 1971 som Tekniska högskolan i Luleå. Målet var att ge regionen tillväxt genom högre teknisk utbildning och forskning. Många i de södra delarna av landet var skeptiska och vanföreställningar som att akademiker inte kan förmås att bo så långt norrut frodades Godkänd; 2004; 20080311 (cira)