Designteams för innovativa jämställdhetsinsatser i skogsnäringen - Österlind, Helena; Lindberg, Malin (Luleå tekniska universitet, Människa och teknik, 2015)
Tidigare forskning visar att framgångsrika jämställdhetsinsatser bygger på ett tydligt ledarskap samtidigt som medarbetare är delaktiga i det praktiska förändringsarbetet. I Luleå tekniska universitets projekt Från macho till modern – jämställdhet i skogsbrukets arbetsorganisationer som bedrevs 2013-2015 med finansiering från VINNOVA testades ett nytt grepp för att skapa såväl ledningsstyrning som bred förankring genom så kallade ”designteams”. Med stöd av VD och HR-representanter i tre skogsrelaterade skapades designteams som bestod av ett urval av cirka tio medarbetare från alla i nivåer i organisationerna med olika kön, kompetenser och antal år i organisationen. På så sätt skapades en såväl horisontell som vertikal mix av medarbetare för att få en så nyanserad bild som möjligt av genomförda, pågående och potentiella jämställdhetsinsatser. Målet var att designteamen skulle utveckla innovativa lösningar för jämställdhet i skogsnäringen.