Socialt samspel och digital teknik i förskolans undervisning : Hur förskolebarn förhandlar om teknik i en digital resa genom rymden - Stenberg, Robert; Berg, Ferdous (Luleå tekniska universitet, Institutionen för konst, kommunikation och lärande, 2018)
Syftet med studien var att beskriva och diskutera hur digital teknik och pedagogiska aktiviteter ömsesidigt konstrueras och meningsförhandlas inom ramarna för ett teknikbaserat lek- och undervisningsprojekt i förskolan. The social construction of technology (SCOT) blev en relevant teoretisk utgångspunkt för studiens syfte. Teorin valdes för att ge möjlighet att kunna synliggöra hur socialt samspel utvecklas och hur tekniken förhandlas i en teknikbaserad undervisning. Den forskningsmetod som användes i denna studie baseras på kvalitativa metoder där ett lek- och undervisningsprojekt genomfördes i två förskolor i norra Sverige. För att synliggöra studiens syfte och forskningsfrågor användes observation, videoobservation samt kompletterande fältanteckningar. Studiens resultat visade att den digitala tekniken och det sociala samspelet är två integrerade enheter som ömsesidigt påverkas av varandra. De deltagande barnen använde sig av artefakter i sina förhandlingsstrategier för att kunna inverka på den digitala tekniken. I sin tur influerade den digitala tekniken barnens ömsesidiga samspel och deras interaktion med den digitala tekniken. Ömsesidig påverkan mellan den digitala tekniken och det sociala samspelet skapade situationer av rika dialoger mellan barnen och mellan barnen och den digitala tekniken. Dessa två enheter influerade växelvis varandra där de tillsammans skapade en utmanande, stimulerande och flexibel lärandemiljö. För att kunna vidga barnens digitala kompetens behöver förskolans pedagoger skapa möjligheter för barnen att möta, undersöka och utforska digital teknik.