Statistisk analys av hjulprofilparametrar för järnvägshjul - Gustafsson, Christian (Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, 2018)
En väl fungerande järnväg är en viktig del av Sveriges och stora delar av världens infrastruktur. Hundratusentals människor transporterar sig dagligen till och från arbete efter den svenska järnvägen samtidigt som det efter samma spår sker en storskalig godstransport genom tungt lastade godståg. Att kunna planera underhållet av ett järnvägssystem är en viktig del för att erhålla en hög funktionssäkerhet hos systemet. Plötsliga fel och haverier av järnvägshjul är i dagsläget en stor anledning till driftstörningar och driftstopp. Med en utökad kunskap kring spridningen av nötningen i järnvägshjulet kan man prediktera slitage och prognostisera hjulets livslängd och då även planera framtida underhåll. På så sätt kan funktionssäkerheten öka, detta genom att minska risken för driftstörningar. Arbetets resultat kommer att redovisas genom en statistisk analys av hjulparametrar i en teknisk rapport innehållande nödvändig teori samt överskådliga figurer i form av tabeller, diagram och plottar. Figurerna är baserade på analys av insamlade mätdata från LKAB:s lokverkstad i Kiruna, Sverige. Studien visar att nötning och skador uppträder runt om hela hjulets omkrets där flänsbredden är den parameter där det sker störst förändring. A well-functioning railway is an important part of Sweden's amongst many other countries infrastructure. On daily basis hundreds of thousands of people use the railway as their primary mode of transportation. Meanwhile on the same track there’s a large-scale transportation of goods by heavy loaded cargo trains. Planning the maintenance of the railway and its components is important in order to achieve a high-level functionality of the system. Sudden failure of railway wheels is one of the biggest causes of downtime of the railway system. Increased knowledge about the spread of wear around the wheel could result in a higher level of functionality of the system, this by being able to predict the wear and prognosis the need of maintenance. This project will be presented as a statistical analysis in ...