Glasfasader för trämoduler - Cederwall, Linnea (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2018)
Sammanfattning Modulbyggnader har utvecklats mycket under de senaste decennierna. Metoden föredras på grund av de snabba monteringstiderna och enkla installationerna. I Sverige föredras trä som bärande material för modulerna. Modulbyggnader kan många gånger upplevas som repetitiv på grund av dess återkommande fasad. Glasfasader kan användas för att säkerställa en arkitektonisk uppfattning och bryta det repetitiva mönstret. Syftet med examensarbetet är att undersöka hur en glasfasad med en struktur av glas och trä kan användas med en modul. Fasaden är konstruerad för att produceras industriellt och enkelt monteras ihop med andra fasadelement. Värmeförhållanden och vindbelastning antogs efter en placering i Luleå. Tjockleken på det yttre glasskiktet har utformats efter lastkombinationer, där vindtrycket var den dominerande kvasistatiska belastningen. De påfrestningar som glasskiktet utsätts för har beräknats både analytiskt och med Finita elementmetoden. Fasadelementet består av tre glasskivor och en träram. Den yttre glasskivan är laminerad och är 14,8 mm tjock. De andra två är härdade glasskivor med en tjocklek av 4 mm vardera och två luftspalter på 18,5 mm mellan glasskikten. De härdade glasen är behandlade med ett lågemissionsskikt. Fasadens U-värde beräknades till 0,68 W / m2K med hjälp av programmet Spectrum. Laminerat trä används för träramen och löper runt glasskivans fyra kanter. Varje del av ramen är utformad som en U-balk med en längd på 3 meter. Fasadelementen är anslutna till trämodulen med 8x300 mm skruvar genom U-balken. Livets tjocklek på U-sektionen dimensionerades för att undvika sprickbildning på grund av borrning och fick dimensionen 88 mm. U-balkens övre och undre fläns är 100 mm bred och har en tjocklek av 20 mm. Deras syfte är att hålla glasplattorna på plats. Mellan glaset och flänsen appliceras ett akrylatlim som förbinder materialen. Abstract Modular construction has significantly developed in the past few decades. The method is preferred due to the quick assembly times and ease of ...