Beethoven och Erector Spinae : En studie av muskulär aktivitet vid olika hållningar hos en pianist vid en musikhögskola i norra Sverige - Chorell, Victor (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsovetenskap, 2018)
Introduktion/bakgrund: Hållning som en faktor för muskuloskeletala besvär hos musiker är ett ämne för vilket intresset har vuxit i fysioterapeutisk forskning de senaste 20 åren, men empirisk kunskap saknas. Syfte: Syftet med studien var att undersöka och uppskatta belastningen i hållningsmuskulaturen hos en pianist medan han spelade piano i olika hållningar; självvald, korrigerad och ihopsjunken. Metod: En frivillig pianist, studerande vid Musikhögskolan i Piteå besvarade en enkät om sina övningsvanor och spelade Für Elise medan mätningar med elektromyografi (sEMG) genomfördes. Resultat: Pianisten har inte upplevt att hans hållning påverkat honom negativ under pianospel. Muskelaktiviteten i den mätta muskulaturen var i genomsnitt högre i höger sidas nedre trapezius och vänster sidas övre trapezius under den korrigerade hållningen än den egenvalda. Konklusion: En omedelbar skillnad i muskelaktivitet kan märkas mellan olika hållningar Nyckelord: Hållning, musiker, pianist, postural muskulatur, sEMG