Etniska stereotyper inom tryckpress i Norr : En kvantitativ studie om etniska stereotyper inom fotbollsrapporteringen i tryckpress i Norr - Mäki, Jonathan (Luleå tekniska universitet, Institutionen för konst, kommunikation och lärande, 2018)
Denna studie använder sig av en kvantitativ analysmetod för att undersöka om tryckpressen i Norrbotten beskriver fotbollsspelarna i länet med hjälp av etniska stereotyper. För att ta reda på hur beskrivningen av fotbollsspelarna såg ut lästes totalt 729 artiklar i den Norrländska Socialdemokraten, samt i Piteå-Tidningen. Där totalt 106 etniskt stereotypiska beskrivningar återfanns. Resultaten som påvisas i den här studien visar att det förekommer olika beskrivningar på fotbollsspelare, baserat på spelarnas ursprung. I det stora hela var däremot rapporteringen i stor utsträckning positiv när det kom till beskrivningen av spelarnas attribut.