Effektivisering av försörjningskedja för flygplanscatering i norra Sverige : En fallstudie genomförd på Inflight Logistics AB - Sörberg, Emil (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2018)
Flygbranschen är en marknad där det idag raåder hård konkurrens. Detta betyder att flygbolag är mycket kostnadsmedvetna vilket i sin tur sätter stor press på alla parter inblandade i flygbolagens försörjningskedja - inte minst på flygcateringföretag. Flygbolag förväntar sig kvalitet, i tid, till ett så lågt pris som möjligt. I det här examensarbetet har ett flygcateringföretags försörjningskedja studerats som en fallstudie i syfte att undersöka om en utvidgning i form av ett logistikcenter kan effektivisera catering av norra Sverige. Även om anläggningslokalisering är ett i litteraturen väl studerat ämne bidrar det här examensarbetet med att belysa hur ett sådant problem kan te sig i en bransch med stränga säkerhetskrav. Exempelvis kan transporter inte samköras med andra typer av varor utan att de måste röntgas vid ankomst till flygplats, vilket kostar både tid och pengar. Leverantörer kan i flera fall inte väljas fritt utan att det innebär en ökad hanteringskostnad på grund av säkerhetsföreskrifter. Detta gör att en anläggnings lokalisering är av största vikt då andra delar av försörjningskedjan kan vara svårare att förändra än i andra branscher. I examensarbetet undersöks var en anläggning ska placeras för att minska transportkostnaderna till flygplatser i norrlandsregionen. Genom att formulera problemet som ett diskret anläggningsproblem utan kapacitetsbegränsning rekommenderas Umeå som optimal placering med hänsyn till transportkostnad baserat på vägavstånd. Hänsyn har även tagits till kvalitativa faktorer så som tillgång på arbetskraft och tillgång till infrastruktur. Vidare undersöks även lokalkostnad för en industrilokal i Umeå och personalbehovet uppskattas. Till sist har även risker med att placera en anläggning i norra Sverige undersökts. Examensarbetets slutsats är att investeringen bedömds lämplig utifrån ett transport-, lokal och personalkostnadsperspektiv. Däremot finns det risker kopplade till bemanningen på logistikcentret. ...