Ledtidsreducering i produktionsflödet : En fallstudie vid Gestamp HardTech - Börsholm, Jacob; Arnström, Pontus (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2018)
Fordonsindustrin är idag en stor industri på den globala marknaden som präglas av hård konkurrens. Industrin består av ett få antal globala fordonstillverkare och ett stort antal leverantörer. Den hårda konkurrensen har medfört att allt fler fordonstillverkare outsourcat allt mer av utvecklingen och tillverkningen av fordonskomponenter. Ytterligare en konsekvens av den hårda konkurrensen är att fordonstillverkare övergått till en produktion styrd av kundorder. Fordonsindustrin har likt tillverkningsindustrin i stort börjat fokusera på produktionsflödets totala effektivitet, istället för enskilda processers effektivitet. Denna fallstudie har genomförts vid logistikavdelningen på Gestamp HardTech i Luleå. Fallstudiens syfte var att kartlägga flödet i efterbearbetningen och undersöka möjligheterna att förkorta ledtiden i detta produktionsflöde. I fallstudien undersöktes 18 utvalda produkter som behövde presshärdas och efterbearbetning i ett flertal processer, de undersökta produkterna var uteslutande karosskomponenter och krockskydd till fordonsindustrin. Målet var att ta fram och utvärdera olika produktionsupplägg som förkortar ledtiden i Gestamp HardTechs efterbearbetning. Intervjuer, observationer och inhämtning av dataloggar från produktionen har använts för insamling av data. Detta låg till grund för kartläggningen och analysen av det nuvarande produktionsflödet hos Gestamp HardTech. En litteraturstudie genomfördes för att skapa en teoretisk referensram och förankra studien i litteraturen. För att studera hur andra fordonstillverkare arbetar med att effektivisera sitt produktionsflöde genomfördes benchmarking vid Volvo Cars i Olofström och Scania Ferruform i Luleå. Baserat på analysen av det nuvarande produktionsflödet, litteraturstudien och benchmarkingen utarbetades konceptuella produktionsupplägg med fokus på att reducera ledtiden i efterbearbetningen. Fyra konceptuella produktionsupplägg utarbetades för att reducera ledtiden i efterbearbetningen genom att öka flexibiliteten i produktionen på olika sätt. ...