Jobb spelar ingen roll : studenters intention att stanna i Luleå efter studierna - Lorinius, Michelle (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2018)
Syftet med studien var att ta reda på studenters intention att stanna i Luleå efter avslutade studier vid Luleå tekniska universitet. För att ta reda på detta användes Theory of planned behavior (TPB). Deltagarna var 407 studenter från olika program vid LTU. En elektronisk enkät mailades ut till studenterna. Data analyserades med multipla linjära regressionsanalyser. Frågornas reliabilitet kontrollerades med Cronbachs alfa. Generellt var Intention att stanna i Luleå låg. Attityd hade störst effekt på Intention, där att kunna forma sin framtid som man vill var den starkaste bakomliggande faktorn till Attityd. Subjektiv norm påverkade även Intentionen och där var familjens vilja den starkaste bakomliggande faktorn. Upplevd beteendekontroll påverkade ej Intentionen. Kvinnor hade högre intention att stanna än män och utsocknes hade lägre intention än Luleåbor att stanna i Luleå efter studierna. Det visade sig även att möjligheterna till arbete inte påverkar studenters intention att stanna. Korrelationer visade att härkomst har medelstarka till starka samband med intention, där ju längre från Luleå man kom desto lägre var intentionen att stanna. The purpose of this study was to gain knowledge of students’ intentions to stay in Luleå after finishing their studies at Luleå university of technology. Theory of planned behavior (TPB) was used to gain this knowledge. The sample consisted of 407 students from different programs at LTU. An electronic survey was sent by e-mail to the students. Data was analyzed with multiple linear regression analyses. The reliability of the questions was controlled with Cronbach’s alpha. Generally, the Intention to stay was low. Attitude had the greatest effect on Intention, where being able to form ones’ future as one wants it was the strongest underlying factor to Attitude. Subjective norm also affected Intention and the family’s will was the strongest underlying factor. Perceived behavioral control had no effect on Intention. Women’s intention to stay was higher than men’s and ...