Fysioterapeutstudenters upplevda stress under sin studietid och trygghet inför kommande yrkesliv : En enkätstudie - Gustavsson, Eric; Harley, Jonathan (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsovetenskap, 2018)
Bakgrund: Stress är en naturlig del av livet för de allra flesta människor. Att utsättas för små doser av stress är oftast ofarligt och det kan även vara en nödvändig reaktion som kroppen och hjärnan behöver för att kunna hantera olika utmanande eller hotfulla situationer. Många studier i dagsläget visar på att studenter är en grupp som generellt lider utav mycket stress. Att ha höga stressnivåer över en lång period kan ha en negativ påverkan på både den fysiska och psykiska hälsan. En framträdande grupp individer som ofta är utsatt för stress är universitetsstudenter. En grupp studenter vars stress är lite forskat om är fysioterapeutstudenter. Till författarna av denna studies kännedom finns inga tidigare uppföljningsstudier på stressupplevelse gjord. Syfte:Syftet med studien var att undersöka den upplevda stressen under studietiden och tryggheten inför kommande yrkesliv hos fysioterapeutstudenter på Luleå tekniska universitet. Metod: Samtliga studenter på fysioterapiprogrammet på Luleå tekniska universitet blev erbjudna att delta i en webbenkät som de fick tillgång till på mailen. 184 studenter fick tillgång till enkäten, av dem svarade 86 vilket ger en svarsfrekvens på 46.7%. Resultat: Av de 86 respondenterna svarade 72 stycken (83,3%), att de upplever stress. Av de 72 studenterna som upplevde stress var majoriteten kvinnor. 66.2% av studenterna var oroade över att inte kunna tillgodogöra sig kunskapen de lärt sig i framtida yrke. En majoritet av studenterna upplevde att inlärningen blev påverkad av en hög studiebelastning. Termin fem och sex var de mest osäkra inför kommande arbete. Konklusion: Fysioterapeutstudenter i majoritet upplevde stress. Det var en tydlig könsskillnad, kvinnliga studenter upplevde mer stress än de manliga. Den mest framträdande orsaken till stress var att inte kunna tillgodogöra sig kunskapen de har lärt sig inför kommande yrke och att många studenter inte kände sig trygga inför kommande arbete. En stor mängd kvinnliga studenter upplevde att deras inlärningsförmåga påverkades ...