Ett holistiskt synsätt vid husprojektering : En explorativ livscykelstudie av inbyggd och operationell energi för ett passivhus - vilka är energibovarna? - Lindgren, Jenny (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2018)
Ett holistiskt synsätt vid husprojektering. Det här examensarbetet presenterar en utforskande studie av den inbyggda- och operationella energin ur ett livscykelperspektiv hos ett passivhus. Där aspekter som påverkan från valet av isoleringsmaterial, miljöeffekter och geografisk placering behandlats. Med syftet att undersöka vilken procentuell variation av livscykelenergin för operationell- och inbyggd energi som sker när omgivningarna för ett passivhus ändras mellan Kiruna, Luleå och Malmö samt om isoleringsmaterialet ändras. Studien har begränsats till att undersöka den inbyggda energin hos isoleringsmaterialet som ingår i takkonstruktionen av passivhuset och miljöeffekter har bedömts utifrån energianvändning och CO2-utsläpp. Simulationer av den operationella energin utfördes för åtta olika uppsättningar av isoleringar i tre olika orter där en livslängd på 50 år antagits för huset. Två av isoleringarna hade en mycket högre energiförbrukning vid tillverkning och transport än de övriga. För de med lägre energibehov stod den inbyggda energin i isoleringsmaterialet för i Kiruna mellan 10-15 %, i Luleå mellan 15-20 % och i Malmö mellan 5-10 % av den totala livscykelenergin hos huset när den aktuella energimixen för uppvärmning användes vilket innebär att energibehovet beskrevs i primärenergiresurser tillverkade av icke förnyelsebara resurser. För de med högre energianvändning var samma förhållande mellan 25-35 %, 30-45 % och 20-30 %. Inget samband hittades mellan CO2-utsläpp för de olika undersökningarna och energibehovet vid tillverkning. Resultatet visar på en tydlig inverkan från den inbyggda energin för isoleringen på hela livscykelenergin därför dras slutsatsen att större hänsyn och ett helhetsperspektiv för miljöpåverkan från byggmaterialen bör tas då ett hus ska designas där all energiförbrukning för huset beskrivs i icke förnyelsebara energikällor. A holistic approach on construction planning. This master thesis presents an ...