Möjligheter och hinder för en grön energiomställning : erfarenheter från andra regioner med lärdomar för Norrbotten - Ejdemo, Thomas; Johansson, Jeaneth; Söderholm, Patrik (Luleå tekniska universitet, Samhällsvetenskap, 2017)
Denna rapport har tagits fram inom ramen för projektet Gröna energiinvesteringar som finan-sieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Länsstyrelsen i Norr-bottens län och Energimyndigheten. Projektet har drivits av Energikontor Norr i samverkan med Luleå tekniska universitet (Energiteknik, Nationalekonomi samt Entreprenörskap och Innovation) och Företagarna Norrbotten. Syftet med rapporten är att (a) öka förståelsen för de mervärden som kan uppstå regionalt och lokalt av en omställning av energisystemet och vilka hinder som kan finnas för en sådan omställning; samt att (b) identifiera olika former av strategier, styrmedel och affärsmodeller som kan bidra till realiserandet av nya hållbara energillösningar. Detta åstadkoms genom att konsultera och syntetisera relevanta erfarenheter från tidigare energiomställningsprocesser, samt genom att diskutera förutsättningarna för en sådan omställning i Norrbotten. Rapporten innehåller tre huvudsakliga delar. Den första delen är generell och baseras på erfarenheter och lärdomar från andra regioner och länder. Här diskuteras hinder för hållbara energiprojekt, med fokus på betydelsen av goda finansieringsmöjligheter, förutsättningar för etablerandet av ny teknologi samt hinder i form av sociala konstruktioner såsom stereotypa föreställningar om kön, etnicitet etc. En fallstudie av de hinder som kan försvåra ett ökat utnyttjande av industriell överskottsvärme belyser en rad faktorer som är viktiga att hantera i många former av samverkansprojekt på energiområdet. Den första delen av rapporten beskriver också hur hållbara energiprojekt kan bidra till regional ekonomisk utveckling, och identifierar vilka faktorer som påverkar hur stora dessa effekter kan bli. En viktig lärdom är att positiva spridningseffekter på den lokala ekonomin inte alltid sker automatiskt; olika åtgärder och strategier för att förstärka dessa effekter är ofta viktiga. Därför diskuteras även ett antal sådana strategier, t.ex. fondlösningar, lokalt ägande, gräsrotsfinansiering, samt ...