Cykelanpassad stad i vinterklimat : Fallstudie Kronandalen, Luleå - Westermark, Per (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2017)
Vintercykling är ett ämnesområde där det i dagens samhälle behövs mer forskning och bättre underlag för att kunna stödja utvecklingen av det hållbara transportsättet cykel. I det här arbetet studeras därför vintercyklingens olika aspekter utifrån en litteraturstudie av ämnet vintercykling, intervjuer med tjänstepersoner inom kommunal samhällsplanering samt en fallstudie av en framtida stadsdel i Luleå. Detta för att försöka svara på vad en vintercykelstad är och vilken typ av fysisk utformning som stödjer vintercykling. Under arbetet har det visat sig att vintercykling är ett svårt ämne att forska om eftersom att det finns lite skrivet om vintercykling. Däremot är vintercyklingen beroende av att bra drift och underhåll går att utföra längs cykelvägarna. Därför är det avgörande att den utformning som skapas idag går att underhålla på ett bra sätt vintertid. Aspekter som till exempel kurvradier, lutningar, cykelparkeringar passager, och bredder är viktiga vid utformning av infrastruktur för att kunna möta behovet hos cyklister samtidigt som de även går att underhålla vintertid. På Kronandalen i Luleå pågår planering av en detaljplan där man idag inte nämner vintercykling i sina dokument för projektet. Andra vinteraktiviteter som längdskidor och skridskoåkning nämns i arbetet, men inte vintercykling. Kommunen har höga ambitioner för området och vill skapa en gång- och cykelvänlig stadsdel. Däremot har drift och underhållsaspekterna för Kronandalen inte prioriterats tillräckligt högt och det saknas därför möjligheter att kunna utföra en bra vinterväghållning inom den framtida stadsdelen, vilket man har som mål att lösa vid färdigställande av planen. Vid intervjuer med tjänstepersoner inom Luleå kommun har det visat sig att det finns mycket kunskaper om vintercykling även om det i sig varken finns bra underlag eller handböcker. Däremot saknas det ett tätare samarbete mellan planering och drift för att kunna planera med större anpassning till vinter och vintercykling kopplat till drift och underhåll. Det här arbetet ...