Norrbottens Bruna Historia : -En fallstudie av nationalsocialismen i Boden och Luleå 1934 - 1946 - Sandling, Staffan (Luleå tekniska universitet, Samhällsvetenskap, 2017)
Uppsatsens syfte är att studera hur de nationalsocialistiska partierna följde de nationella partiernas riktlinjer på kommunalnivå i Boden och Luleå. Tidsmässigt ligger undersökningen tiden mellan 1934 - 1946. Det var då som de nationalsocialistiska partierna var som störst i Norrbotten. Undersökningen har också granskat om de fick något inflytande över de beslut som fattades där. Undersökningen har främst använt sig av stadsfullmäktigeprotokoll till detta då dessas evidens är väldigt högt. Uppsatsen innehåller också en diskursanalytisk del av vad Norrbottens-Kuriren valt att skriva om dessa partier inför och efter kommunalvalen 1934, 1938 och 1942. Slutsatserna är att vissa partilinjer inte går att påvisa genom stadsfullmäktige-protokollen men det framkommer att de fick visst inflytande över beslut som fattades. Inflytandet märks främst genom att de blev invalda i styrelser och nämnder. Norrbottens-Kuriren ändrade sin ståndpunkt från positiv till neutral, framförallt gentemot SNF.