Ulu – språk som byggsten i instrumentalmusik - Ömalm, Torbjörn (Luleå tekniska universitet, Musik och dans, 2016)
Ulu är ett delexperiment inom ett konstnärligt forskningsarbete som går under arbetsnamnet Att tonsätta en kulturmiljö – minoritetspråk och kultur som grund i musikaliskt skapande. Detta första experiment grundar sig i en transkription, musikalisk bearbetning och tolkning av en äldre fältinspelning gjord i Gällivare kommun med en meänkieli-modersmålstalande man från skogsbyn Satter. Mitt huvudinstrument är gitarr (i olika former) vilket även fungerar som mitt främsta verktyg under arbetets gång. Metoderna står i tät relation till och utvecklas utifrån tidigare konstnärligt arbete kring språk och språkljud av musiker/kompositörer som Peter Ablinger (1998), Jason Moran (2003) och Hermeto Pascoal (1992). Hur låter ett språk rent musikaliskt och genom musikalisk praktik? Syftet med experimentet är att undersöka möjligheter till att använda specifika språkmiljöer, dess melodier och rytmer som direkta byggstenar i musikaliska skapelseprocesser samt som grund i improvisationer utifrån varierande musikgenrer. Valet av Ulu ́s röst grundar sig i dess rytmiska distinkthet samtidigt som den har ett stort vibrerande och atmosfäriskt klangdjup inom sig. Ett annat skäl är att man tydligt hör biljud som ex. harklingar, andningsljud och stol/bordknackningar vilket förstärker den visuella bilden av intervjusituationen. Det transkriberade materialet används och prövas genom videodokumenterade delmoment. Delexperimentet Ulu är ett av två experiment som kommer att resultera i ett första paper under 2016 vilken kommer att vara en nyckeldel inom min doktorand. Ulu presenteras genom en muntlig föreläsning samt via uppspelning av klingande material.