Att påla i lera : En studie i komposition och notation av musikgenererande system - Bertling, Pontus (Luleå tekniska universitet, Institutionen för konst, kommunikation och lärande, 2017)
Syftet med studien Att påla i lera är att undersöka konstruerandet av system som, utan datorprogrammering, genererar musik avsedd att framföras live av en ensemble. För studien har jag konstruerat två verk i form av musikgenererande system, som är anpassande för att ge olika klingande resultat vid olika framförandetillfällen. De båda verken uruppfördes under konserten Meteoromani i aulan i Musikhögskolan i Piteå den 6:e april 2016. Jag har kontinuerligt dokumenterat kompositionsprocesserna med fokus på mina idéers utveckling och deras relation till varandra, för att därigenom försöka utröna hur jag i fortsättningen kan underlätta processen i liknande kompositionssituationer. Studien innehåller jämförelser mellan de två systemen, med avseende på respektive kompositionsprocess, och en diskussion om eventuella förbättringsmöjligheter av systemens spelbarhet och funktion som jag i efterhand har kunnat upptäcka.