Studiemotivation : En studie av inre och yttre motivation hos programstudenter vid Luleå tekniska universitet - Isaksson, Therese (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2017)
Motivation som process innefattar det som driver människan framåt och får henne att agera. Det som driver människan till handling är hens behov. Människan upplever välbehag när behov uppfylls och obehag när dessa inte tillfredsställs. För att en student ska påbörja, fortsätta med och slutföra högskolestudier krävs en viss mängd motivation. Motivation kan vara av antingen intern eller extern karaktär. Syftet med detta arbete var att studera till vilken utsträckning programstudenterna vid Luleå Tekniska Universitet ansåg sig vara motiverade till sina studier. Ytterligare ett syfte var att studera förekomsten av intern och extern motivation bland dessa programstudenter. Detta för att kunna framta den motivationsfaktor som respondenterna värderar högst. Data samlades in med hjälp av en webbenkät där respondenterna skattade graden av total motivation, intern motivation och extern motivation. Skattningarna jämfördes sedan mellan studenter tillhörande olika typer av utbildningar samt mellan studenter som befann sig i början respektive slutet av sin utbildning. Materialet analyserades sedan med hjälp av SPSS. Resultatmönstret tydde på att studenterna vid universitetet var stabilt motiverade till sina studier. Respondenterna uppvisade även en svag tendens till att skatta intern motivation högre än extern. Utbildningstyp (filosofisk/teknisk) och/eller tid vid utbildning (början/slutet) hade ingen signifikant effekt på skattningarna av total motivation, intern motivation eller extern motivation. Motivation as a process involves everything that drives humans forward and causes them to act in a certain direction. What primarily drive people to act are their needs. Humans feel comfortable when needs are met and discomfort when not satisfied. In order for a student to start, continue and complete university studies, a certain amount of motivation is required. Motivation may be of either internal or external character. The purpose of this study was therefore to investigate to what extent the students at Luleå University of ...