Improvisera allena : En väg till att utveckla soloimprovisation på trumset - Nilsson, Pierre (Luleå tekniska universitet, Institutionen för konst, kommunikation och lärande, 2017)
Mitt intresse för soloimprovisation kom när jag för några år sedan såg en video på YouTube med en trummis som heter Joey Baron. I klippet spelar han en solokonsert på cirka 40 minuter. Det gjorde att jag själv ville utforska improvisation. Syftet med mitt examensarbete har varit att utveckla och sammanställa övningsstrategier för soloimprovisation på trumset. Detta för att kunna bli en bättre improvisatör med fler verktyg än vad jag hade innan och få bättre förståelse för trumsetet som instrument. Jag har utforskat trumsetets olika sound, orkestrering och melodiska möjligheter genom övningar som jag har hittat på internet eller fått av lärare. Det hela mynnade ut i en solokonsert som hölls den 23 februari 2017 i Piteå.