Design av sittmöbel för Stolab : Produktdesign för offentliga miljöer med olika syften - Andersson, Adam; Palomäki, Zack (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2017)
Många offentliga miljöer består idag av stora utrymmen där olika typer av aktiviteter äger rum. Ena dagen kan det vara en plats för föreläsningar och andra dagen kan det vara en plats för en fika. Därmed ändras behoven för miljöerna vilket ställer andra krav på de sittmöbler som används. Denna rapport ligger till grund för ett examensarbete i högskoleingenjörsexamen inom Teknisk design och behandlar utveckling av sittmöbler för offentliga miljöer med olika syften. Projektet utförs av två studenter på Luleå tekniska universitet under tio veckors tid och behandlar problematiken kring förflyttning/undanstuvning av sittmöbler i den offentliga miljön. Arbetet utförs i samarbete med uppdragsgivaren Stolab Möbel AB, ett svenskt möbelföretag vars värdegrund har fokus på kvalitet och hållbarhet. Målet med projektet är att skapa en sittmöbel som speglar de behov som kan uppstå i en offentlig miljö. För att inkludera alla intressenter har projektet valt att arbeta med en användarcentrerad designprocess. Detta har gjorts då gruppen uppmärksammat att de möbler som finns på marknaden idag är anpassade för antingen endast användarna eller endast personalen i den offentliga miljön. Genom att inkludera och lyssna till alla intressenter, tillsammans med en mängd olika metoder, har detta projekt resulterat i en sittmöbel som är anpassad för alla. Den slutliga sittmöbeln grundas i att formen i sig bygger funktionen och är skapad så att den kan bilda två typer av möbler. Därmed uppfyller sittmöbeln olika syften. Möbeln har strategiskt placerade handtag för att underlätta för arbetare/personal, är lätt att koppla ihop, ergonomiskt utformad och staplas helt vertikalt.