Lutningar : Från ritning till verklighet - Broström, Jeremy; Nyström, Claes (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2017)
Detta dokument redogör för metoden, resultaten och slutsatserna från enfältundersökning där gång och cykelbanors olika procentuella lutning harundersökts. Detta dokument kan användas som vägledning för att lättare föreställasig hur en procentuell lutning på en väg ser ut i verkligheten. Profilritningar av deinmätta vägarna med tillhörande bilder finns tillgängliga som bilagor. Enprofilritning brukar i de flesta fall inneha olika skalor i vertikal och horisontalledvilket kan ge en felaktig bild om storleken på lutningen ifall personen som granskarritningen inte är medveten om detta. I denna rapport går det att läsa om utfallet avde inmätta vägarna i Luleå med omnejd och skillnaden hur en ritning ser ut därskalan är annorlunda i höjd och plan jämfört med en som inte är det. Lutningarna påde befintliga vägarna har jämförts med Trafikverkets gällande krav och råd för huren väg ska utformas och det fastställs huruvida de har efterföljts eller ej. Efter utfördamätningar och sammanställning av värdena har resultatet jämförts och analyserats.Det framgår tydligt att en lutning som i verkligheten inte ser särskilt brant ut blir iförvrängd skala mer lik en skidbacke än en gångbana.