Volontärers motivation att arbeta för ett aktiebolag : "Tycker du inte om pengar?" - Karlsson, Anna; Helstad, Emil (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2017)
Denna uppsats handlar om motivation hos volontärer som arbetar för ett aktiebolag. Studien är genomförd med en kvalitativ ansats då ett specifikt fall har studerats. Fallstudien har skett inom organisationen STUK där den största delen av arbetskraften består av volontärer. Organisationen bedriver en restaurang- och nattklubbsverksamhet i Luleå För att kunna förstå detta ovanliga fenomen har teori inom arbetsmotivation, i denna studie, Tvåfaktorteroin använts. Kända teorier inom forskningsfenomenet volontärer och motivation har också tillämpats så som teori om inre och yttre motivation samt teori om gemenskap. Under studiens gång har ett antal paradoxer identifierats och för att analysera dessa har teorier om organisationskultur och organisationsstruktur tillämpats. De motivationsfaktorer som driver volontärerna att arbeta för et aktiebolag är (1) gemenskap, upplevelsen av att utföra en (2) god gärning, (3) personlig utveckling, (4) intresse för arbetsuppgiften och (5) förmåner. Studiens slutsatser antyder att liknande motivationsfaktorer driver volontärer i aktiebolag som volontärer i andra organisationer. Detta kan till viss del bero på att de volontärer som denna uppsats undersöker har uppfattningen om att bolaget de arbetar för är en ideell förening. Forskningen inom området volontärarbete och aktiebolag är på ett tidigt stadium och denna uppsats ger ett bidrag till forskningsfältet inom motivation hos volontärer. This thesis regards volunteers and motivation in a joint-stock company. The research study is implemented by a qualitative approach and a specific case has been studied. The case study has been performed at the organisation STUK, where most of the workers are volunteers. The organisation operates a restaurant and a night club. To understand the unusual phenomena, that regards volunteers and joint stock companies, established theories in work motivation have been used. In this study, the Two-factor theory is one of the used theories. Known theories in the research field of motivation and volunteers ...