Kartläggning av träningsvanor samt faktorer som motiverar eller hindrar till fysisk träning bland studenter vid Luleå tekniska universitet : En enkätstudie - Johansson, Annie; Tärnhuvud, Jenny (Luleå tekniska universitet, Hälsa och rehabilitering, 2017)
Bakgrund: Människans kropp är uppbyggd för en aktiv livsstil och behöver rörelse för att uppnå en god hälsa. Dessvärre visar trenden i samhället att vi blir mer och mer stillasittande och fysisk inaktiva. En stor riskgrupp för en inaktiv livsstil har visat sig vara universitetsstudenter då majoriteten av deras tid tillbringas sittandes. Syfte: Studiens syfte var att kartlägga träningsvanor samt faktorer som motiverar eller hindrar till fysisk träning hos studenter vid Luleå tekniska universitet. Metod: En egenkonstruerad digital enkät användes för att samla in material vid tre olika utbildningar vid Luleå tekniska universitet. Studien bestod utav 277 studenter varav 80 besvarade enkäten. Resultat: Studiens resultat visade att studenterna vid Luleå tekniska universitet tränade i genomsnitt 3,98 träningstillfällen i veckan med en duration på 45 minuter per träningstillfälle. I genomsnitt lades två tillfällen/vecka på måttlig intensitet och två tillfällen på hög intensitet enligt Borg-skalan. Styrke- samt konditionsträning var främsta träningsform. Deltagarna motiverades till fysisk träning av en bättre hälsa och hindrades av tidsbrist. Fysioterapeutstudenterna tränade fler tillfällen i veckan jämfört med lärar- och civilingenjörsstudenter. Könsskillnad har setts vid val av träningsform då killar tränade mer lagsport och tjejer tränade mer dans och yoga/pilates. Konklusion: Generellt pekar studiens resultat på att studenterna vid Luleå tekniska universitet uppnådde rekommenderad mängd fysisk träning utifrån FYSS rekommendationer. P.g.a. stickprov från ett universitet och det låga antalet deltagare var det svårt att dra generella slutsatser. Fler studier inom ämnet krävs.