Personer med multipel skleros upplevelse av individanpassad grupprehabilitering - Haag, Josefin; Karlström, Nathalie (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsovetenskap, 2017)
Introduktion/bakgrund: MS är en sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar attackerar det centrala nervsystemet. Personer med MS har visats ha en sämre livskvalitet jämfört med personer som lever med andra kroniska sjukdomar och 78 % deltar inte i någon meningsfull fysisk aktivitet. Enligt de nationella riktlinjerna ska personer med MS erbjudas tillgång till ett multidisciplinärt team men tillgången är varierande. Syfte: Syftet med studien var att beskriva hur personer med MS upplevde individanpassad grupprehabilitering på ett rehabiliteringscenter och beskriva vilka svårigheter som fanns med att överföra den nya kunskapen till vardagen. Metod: Informanterna i studien hade diagnosen MS och deltagit i rehabilitering på ett rehabiliteringscenter i norra Sverige. För att fånga deras upplevelser av individanpassad grupprehabilitering användes en kvalitativ intervjustudie. Resultat: Informanterna ansåg att den individanpassade grupprehabiliteringen var bra avvägd. De kunde lägga fokus på sig själva och lägga upp rehabiliteringen efter egna mål. Grupprehabilitering bidrog med en öppenhet och gemenskap där de kunde lära sig av varandra och personalen. En svårighet ansågs vara att överföra det de lärt sig då familjen inte alltid förstår situationen och att det ska passa in i en vardag som är full av sysslor och måsten vilket är viktigt att ta hänsyn till. Konklusion: Individanpassad rehabilitering gav en möjlighet att fokusera på sig själv och lägga upp rehabiliteringen efter egna mål och förutsättningar medan grupprehabilitering bidrog med en öppenhet och gemenskap där de kunde lära sig av varandra och personalen.