Betydelsen av spiritualitet : - en litteraturöversikt inom arbetsterapeutisk forskning - Edström, Annika (Luleå tekniska universitet, Hälsa och rehabilitering, 2017)
Syftet med studien är att ge en överblick av begreppet spiritualitet genom att sammanfatta och beskriva det vetenskapliga kunskapsläget inom arbetsterapeutisk forskning. Som metod valdes en litteraturöversikt. I studien ingick 12 vetenskapliga artiklar som var både kvalitativa och teoretiska. Artiklarna söktes i Luleå universitetsbibliotek databaser. Utöver det genomfördes en manuell sökning. Resultatet visar på fyra huvudkategorier med underkategorier. Huvudkategorierna var; Spiritualitet ger mening och mål, Spiritualitet ger support och stöd, Spiritualitet som drivkraft till aktiviteter och Spiritualitet som grund till känslor. Resultatet visar att spiritualitet samspelar med den inre känslan hos en människa och det yttre görandet i en aktivitet. Spiritualitet har betydelse oavsett om trossystem finns eller inte. Slutsatsen av studien visar att spiritualitet är viktigt för människan. Det är av vikt att involvera spiritualitet i klientmötet för arbetsterapeuten eftersom spiritualitet är en viktig del för holism och humanism och som var för sig är grundläggande värdegrund för arbetsterapi. The purpose of the study is to provide an overview of the concept spirituality by summarizing and describing the state of scientific knowledge in occupational therapy research. As method the study was designed as a literature review. The study included 12 scientific articles that were both qualitative and theoretical. Articles were searched in databases of library in Luleå University of Technology. In addition a manual search was conducted. The results show four major categories with subcategories. The main categories were: Spirituality gives meaning and purpose, Spirituality gives support and assistance, Spirituality as a force to activities and Spirituality as a foundation to emotions. The result shows that spirituality interacts with both the inner feeling within a human being and the external performance of an activity. Spirituality is important regardless of whether a belief system exists or not. The conclusion of the ...