Skatepark i Gällivare - Lindmark Burck, Henrik (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2017)
I mitt examensarbete har jag arbetat med att ta fram en design samt förfrågningsunderlag för en Skatepark i Gällivare. Arbetet presenterades för politikerna i Gällivare kommun. Arbetet inleddes under min praktik på LKAB Samhällsomvandling där jag hade erfarna projektledare som handledare. Därefter fortlöpte projektet på egen hand efter att praktiken avslutats. Grunden till att jag valde just detta område är att det finns ett beslut att uppföra en anläggning i Gällivare men projektet har lagts på is. Det tillsammans med ett eget brinnande intresse för skateboardåkning och en önskan att göra något positivt för kommunens invånare gjorde valet av exjobb till en självklarhet. I förfrågningsunderlaget skickades ut till företag som arbetar med helhetslösningar för skateparker i Sverige och norden, behövdes först förslag på en placering och olika områdesförslag för Skateparken ifråga tas fram. För att få en någorlunda uppskattning på vad ett sådant här projekt kan tänkas kosta, var en av utmaningarna att ta fram en egen design på en anläggning baserad på de områdesförslag som tagits fram. Designen kom till liv med hjälp av medlemmar från den lokala skateboardföreningen efter att möten ägt rum där det diskuterades olika element som man önskade ingå i designen av den nya parken. När arbetet med förfrågningsunderlaget var färdigt och efter att respons från företaget som jag skickat ut det till kommit in, förbereddes en presentation som sedan hölls för Gällivare kommuns Samhällsbyggnadsutskott. Efter presentationen var genomförd deltog jag samt medlemmar från Gällivare Skateboardförening i en Workshop för ett område som heter Sjöparken i centrala Gällivare. Sjöparken ingår i ett projekt där hela parken ska utvecklas och rustas upp. Projektledaren för upprustningen av Sjöparken tog sedan kontakt med mig för att boka in ett möte. Under mötet meddelades att en skatepark ingår i deras planering för framtida Sjöparken. Bästa möjliga utfall är nu att upphandlingen av skateparken kommer ske efter årsslutet och att arbetet med ...