Förbättringsåtgärder för en ökad talloljeproduktion vid Smurfit Kappa Piteå - Isaksson, Jonas (Luleå tekniska universitet, Industriell miljö- och processteknik, 2017)
Sodapannan hos Smurfit Kappa Piteå är en av flaskhalsarna i produktionsflödet. Detta har till följd att tjockluten ackumulerar medan resterande lutar minskar, på grund av detta måste övriga enheter tidvis minska produktionen. Sodapannan har dessutom gett en varierad ångproduktion per ts (torrsubstans) lut vilket tros vara relaterat till lutens såpinnehåll, tidigare analyser påvisat stora variationer i avsåpning. Eftersom såpa har högre energivärde än svartlut ligger detta som grund till kopplingen mellan variationen i ångproduktion per ts lut och avsåpningen. Avskild såpa vidareförädlas till tallolja i hartskokeriet, Smurfit Kappa Piteå använder en HDS (hydrodynamisk separator) för att avskilja tallolja från spjälkvätska. Tallolja används bland annat för framställning av biodiesel och de senaste årens intresse för biobränslen har även bidragit med större fokus på talloljetillverkningen vid pappersbruken. Smurfit Kappa Piteå har på senare tid gjort två större förändringar som har en direkt påverkan på talloljeproduktionen. Avsåpningsparken har byggts ut och flödet av spjälkvätska har lagts om till efter avsåpning istället för före avsåpning. Företaget är därför intresserade av en djupare analys för att undersöka hur förändringarna påverkat talloljeproduktionen och vad som kan göras för att ytterligare förbättra den. I detta projekt undersöks förluster av såpa och tallolja till sodapannan, hur förlusterna påverkar ångproduktionen per ts lut samt möjliga förbättringsåtgärder för en ökad talloljeproduktion. För att utreda förlusterna genomfördes en kartering vid tio olika tillfällen där talloljeinnehåll i svartlut samt såpans talloljeinnehåll fastställdes. Från detta erhölls följande resultat; avsåpningens verkningsgrad var cirka 94 % i blandlutssteget och 0 % i mellanlutssteget. Medelutbytet av tallolja i hartskokeriet var 70 %. Resultatet från karteringen analyserades med SIMCA tillsammans med tillgängliga variabler som påverkar avsåpningen, ingen specifik variabel visades påverka avsåpningen i betydande grad. Via ...