Gestaltningsprogram Murjek : Ett förslag på anpassning av småskaliga tågstationer avseende turism, funktion och tillgänglighet - Ali, Jones; Alisson, Hussein (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2017)
Trafikverket planerar att inom snar framtidrusta upp plattformen för Murjek station, enliten tågstation som utgör Jokkmokk kommunsenda tågstation längs Malmbanan och hartydlig koppling till turistiska destinationer. Isamband med detta ska en kartläggning överviktiga turistiska bedömningsaspekter förmindre tågstationer med koppling till turismgöras och ett tillhörande gestaltningsprogramför Murjek stationsområde tas fram.Detta arbete har bland annat gått ut på attgenom en systematisk litteraturstudie,intervjuer och fältstudier genomföra dennakartläggning. Målet med arbetet är att genomde framtagna bedömningsaspekterna ochgestaltningsprogrammet kunna svara påföljande vetenskapliga frågor:Hur kan utformningen se ut för småskaligatågstationer kopplade till turism?● Vilka funktioner är viktiga för att skapa entillgänglig och funktionell tågstation?● Vilka parametrar är viktiga för en småskaligtågstation ur ett turistiskt perspektiv?Hur bör Murjek station och omgivningenutformas för att på ett hållbart sätt främjaturistnäringens utveckling?● Hur ska man uppfylla de turistiskaupplevelsevärdena genom gestaltning avstationsområdet?● Vilka turistiska aspekter bör uppfyllas vidgestaltning av Murjek station?Genom att följa metoden för åtgärdsvalsstudiehar Murjek stationsområde inventerats och ensammanfattad bild av brister på området harsammanställts. Vidare har åtgärder baseradepå intervjuer och teori tagits fram ochutvärderats för att sedan mynna ut i turistiskabedömningsaspekter. Dessa har sedan,tillsammans med teori för utformning avstationer legat som bas för detgestaltningsprogram som tagits fram.De sammanställda turistiskabedömningsaspekterna täcker områdenagestaltning, utformning, information, kultur,konst, funktioner och sociala aspekter och ärutformade för att kunna tillämpas på allamindre stationer med koppling till turism.Gestaltningsprogrammet är uppdelat i tredelar: stationsområdet, stationshuset ochplattformen. Alla tre områden har byggts omoch anpassats för att vara mer tillgängliga ochfunktionella utifrån ...