Upplevelse av stress hos studenter vid Luleå Tekniska Universitet : En enkätstudie av Viktor Gustafsson & Helena Samuelsson - Gustafsson, Viktor; Samuelsson, Helena (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsovetenskap, 2017)
Bakgrund: Stress har blivit ett allt mer vanligt folkhälsoproblem som påverkar den psykiska hälsan. Framför växer detta folkhälsoproblem bland kvinnor och ungdomar. Orsaker till stress kan vara en icke kvalitativ sömn, för lite fysisk aktivitet eller att individer saknar copingstrategier, det vill säga metoder att hantera negativ stress. En fysioterapeut kan arbeta preventivt med basal kroppskännedom, fysisk aktivitet samt med råd och regim om påverkningsfaktorer och levnadsvanor som kan minska/öka den negativa stressen. Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka hur studenter vid civilekonom-, civilingenjör med inriktning arkitektur-, fysioterapeut- och sjuksköterske-programmet upplevde stress och inverkande faktorer. Metod: Studien är en kvantitativ enkätundersökning gjord på två frågeformulär och egenutformade frågor. De två frågeformulären heter Higher education stress inventory och Depression, Anxiety and Stress scale. Enkäten skickades ut via mail till fyra olika utbildningar vid Luleå Tekniska Universitet. Resultat: Det finns samband mellan upplevd stress vid universitetsstudier och stress på fritiden. Det fanns ett tydligt samband mellan högre grad av stress och lägre grad av fysisk aktivitet genom alla undersökta utbildningar. Resultatet visade att sjuksköterskestudenter är de studenter som upplevde sig mest stressade och var även de som var minst fysiskt aktiva i jämförelse med studenter vid övriga utbildningar. Majoriteten av studenterna hade en god sömn, Konklusion: Universitetsstuderande upplever både stress på fritiden och studierelaterad stress. Det framkommer i resultatet att sjuksköterskestudenter var avsevärt mest stressade av de jämförda utbildningarna. En högre grad av fysisk aktivitet motverkar stress, medan sömn inte hade lika stor inverkan på stress.