En gökunge, mutation eller papperstiger? : Diskussioner om Sametingets inrättande 1990-1994 - Siljelöf, Catarina (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2017)
Det folkvalda samiska organet Sametinget instiftades i Sverige 1993. Det var en viktig utveckling i samernas politiska mobilisering eftersom de inte tidigare haft ett nationellt representativt organ. Vid instiftandet blev organet både ett folkvalt parlament och en statlig förvaltningsmyndighet, vilket skapade konflikter mellan samernas vilja till ökat självbestämmande och statens strävan att kontrollera Sametingets verksamhet. I föreliggande kvalitativa undersökning undersöks därför de diskussioner som förelåg i den samiska tidningen Samefolket under Sametingets inrättande 1990-1994. Undersökningen visar dels hur ledande politiska representanter från de nybildade samiska partierna resonerade i frågan, dels hur andra samiska aktörer betraktade Sametinget. Vidare påvisar undersökningens resultat att diskussionerna förändrades under den undersökta perioden och att inre konflikter ökade till följd av Sametingets inrättande. Trots att en vision med Sametinget var att ena det samiska folket, visar föreliggande undersökning att organets tillkomst istället kom att splittra gruppen under den undersökta perioden. The Sámi Parliament, a popularly elected Sámi organ was established in Sweden in 1993. This was an important process for the political advancement of the Sámi people, since they never before had had a nationally representative body. At the founding, the body became both an elected parliament and an administrative agency for the state. This created conflicts between the Sámi peoples' desire of increased independence and the goverment's need to control and rule. Therefore, the present qualitative study investigates the discussions that appeared in the Sámi magazine Samefolket during the Sámi Parliament's institutionalisation 1990-1994. The examination partly shows how the leading political representatives from the newly founded Sámi parties argued and partly how other Sámi actors regarded its institutionalisation. Furthermore, the results of the investigation suggest that the discussions changed during the ...