Skogen berör alla : Maktrelationer inom skogsbruket i Jokkmokks kommun 1980-1990 - Anderson, Agnes (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2017)
Skogsbruket har en lång historia i Sverige och kom under 1900-talet att hamna i en rad konflikter med intressegrupper som förespråkade skogens immateriella värden. Syftet med denna diskursanalys är att redogöra för de maktrelationer som var rådande under 1980-talets skogsbruk i Jokkmokks kommun. Undersökningen ämnar i första hand att lyfta de röster som under 1980- talets skogsbruk i Jokkmokks kommun tystades av de intressegrupper som prioriterade skogens materiella värden. Hur den koloniserade har agerat och reagerat kommer följaktligen att behandlas. Undersökningen påvisar att Jokkmokks kommun blev överexploaterad under 1980-talet vilket kom att skapa maktrelationer mellan skogens intressegrupper. Avverkningarna påverkade både rennäringen och den lokala befolkningen och 1980-talet går således att ses som en fortsatt postkolonial era där en kolonial diskurs är rådande. Undersökningen visar även att det fanns möjlighet att göra motstånd men att de röster som förespråkade skogens immateriella värden försummades. Forestry has a long history in Sweden and came during the 20th century to end up in a series of conflicts with the interest groups advocating the immaterial values of the forest. The purpose of this discourse analysis is to describe the power relationships that were prevalent during the 1980s forestry in the municipality of Jokkmokk. This study primarily focuses on highlighting the voices during the 1980s forestry in the municipality of Jokkmokk who were silenced by groups that prioritize the material values of the forest. How the colonized have acted and reacted will also be discussed. This study shows that the municipality of Jokkmokk became overly exploited in the 1980s which came to create the power relationships between forest interest groups. Felling affected both reindeer herding and the local population and it is possible to speak of the 1980s as a continued post-colonial era where a colonial discourse is prevalent. The survey also shows that it was possible to resist but that the votes in favor ...