Utveckling av verktyg i NX/Teamcenter : Implementering av effektiviserade och automatiserade arbetssätt för hantering av formytor och spegling av presshärdningsverktyg - Hellström, Jonas (Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, 2017)
Detta examensarbete har genomförts hos Gestamp Hardtech i Luleå på Tooling Design-avdelningen. Idag arbetar företaget med både I-DEAS och NX för att konstruera presshärdningsverktyg som används för att tillverka säkerhetsdetaljer för bilar. Under examensarbetet har jag studerat den metodik som används av konstruktörerna när de arbetar i NX och utför trimning av formdelar och spegling av presshärdningsverktyg. Idag sker det här arbetet manuellt vilket leder till många steg som måste utföras av konstruktörerna för varje trimning eller spegling. Det leder till att arbetet blir både tidskrävande och att risken för fel ökar eftersom det inte finns något enkelt sätt för konstruktörerna att kontrollera att trimning har skett med rätt formyta eller att alla namn på de speglade delarna stämmer. Arbetet resulterade i två program som konstruktörerna kan använda i NX för att underlätta deras arbete. Båda programmen är begränsade så att all inmatning av data sker i första dialog rutan som kommer upp då programmet startas. Genom att indata samlas in under ett steg minskas risken för fel och gör arbetsprocessen lättare för konstruktörerna. Utvecklingen av båda programmen har genomförts med hjälp av Visual Studio från Microsofts som är deras eget IDE, Integrated Development Environment. Enligt de standarder som Hardtech lagt fram så skall Visual basic användas som programmeringsspråk. För att de färdiga programmen ska kunna kommunicera med NX har jag använt mig av NX API till båda lösningarna. För att kontrollera resultaten i projektet och kontrollera så att programmen har fått rätt funktioner har konstruktörerna fått prova på att använda båda programmen i verkliga projekt och kommit med feedback. This master thesis has been conducted at Gestamp Hardtech in Luleå at their Tooling department. Today the designers uses 3D CAD such as I-DEAS and NX to develop and build press-hardening tools that are used in the manufacturing of safety details for the automotive industry. This thesis discuss the methods that are used today by the ...